Existens om homosexualitet. 2008-05-04

23 May
 
   
Skytte om Pride. 
2008-08-04 (8:10)

Precis som Göran Skytte såg jag Alexanders Bards kommentar i Svd om att Bard ”hatar kristendomen eftersom den är så dum”. Precis som Skytte tänkte jag att detta hade Bard knappast kunnat säga om Islam, homosexuella eller någon annan grupp i samhället men eftersom det är kristendomen verkar det gå bra.

Inte vet jag vilken eventuell religiös bakgrund Bard kan tänkas ha eller vilka kristna han kan ha träffat. Ingen av oss är centrum i universum. Ingen av oss har fullt koll på läget eller vet allt, så man får väl förmoda att denne Bard, som i Svd:s intervju verkar vilja framstå som något av en yttersta kulturelit (han verkar vilja ha ambitionen att bli en ny Strindberg) kanske inte har en helt saklig referensram när det gäller vad som är dumt eller inte. Det man hatar brukar man inte riktigt kunna lära känna.

Apropå hat så är det ju detta man bruka skrika, eller fobi, när någon i Sverige våga ha avvikande åsikt angående gaylivet. Vem vågar idag övrhuvudtaget påstå att homosexualitet skulle vara synd? Inte Svenska kyrkans främsta representanter i alla fall. Ärkebiskopen, vars personlige assistent är lesbisk präst, verkar ju redan ha sin agenda klar. Därav närvaron på Pridefestivalen. Att ha en åsikt om detta kan nog snabbt rubriceras som både hat och fobi i dessa kretsar.

Det är inte lätt att tycka annrlunda i det moderna Sverige. Men nödvändigt, både för demokratin, för tankefriheten och för evangeliets sanning. Att kasta ut evangeliets innehåll för att behaga en brölande skara kulturradikaler kan bara i längden sluta med kaos.

 
Påhopp på Olof Edsinger. 
2008-07-21 (8:22)

I en debattartikel i Dagen, 16 juli, hoppar Georg Andersson, Umeå på Olof Edsinger angående homosexualitet och bibelsyn. Andersson menar att Edsinger inte är lämplig som generalsekreterare för EFS ungdomsorganissationen. Orsaken är hans syn på homosexualitet som Andersson stämplar som ”boskstavstroende”. Anderssson radar upp ett antal yttranden som Svenska kyrkans läronämnd uttalat om sin syn på homosexualitet och det är väl ingen tvekan om att dessa uttalanden väger tyngre än Bibeln för Andersson.

Det är lite skrämmande hur människor som inte håller med en åsikt omedelbart far ut och kallar meningsmotståndaren för ”bokstavstroende” utan att någonsin förklara hur, på vilket sätt dessa meningsmotståndare skulle vara ”bokstavtroende” eller ”fundamentalister” och vad man själv menar med dessa termer. De är ofta emotionella tillmälen som det är så enkelt att ta till när man inte har så mycket annat att säga.

 Man undrar om artikelförfattaren månne själv tror att Jesus uppstod på den tredje dagen? Då är han ”fundamentalist” i den frågan. Tror han på jungfrufödelsen, att Jesus verkligen existerat, att apostlarna funnits, att Paulus blivit omvänd? Då är han ”bokstavstroende”. Tror han på korset, på försoningen och pånyttfödelsen? Då är han ”bokstavtroende ” även där.

Han menar förmodligen inte dessa grundläggande trossatser men vem ger honom rätt att göra självvalda distinktioner i bibeltexterna bara för att det finns bibelord han har svårt att acceptera? Citat efter citat i utalanden och skrifter från Svenska kyrkan som bejakar en sekulariserad världs syn på homosexualitet och naturligtvis inte vill klassificera den som synd. (Även om nu Pridefestivalen använder just ordet ”synd” och skryter med att de ”syndar” och ”spränger gränser”.)  Anderssson verkar i dessa åsikter företräda en ”handboksfundamentalism” och verkar ha förläst sig på nutida politiskt korrekta skrifter.

Insändaren är väl planerad lagom till årets Pridefestival och kanske ingår i ett patetiskt försvar till ärkebiskopens närvaro där. Vem vet? Påhoppet på Edsinger stämmer väl med de ultimatum som mer och mer ställs emot förkunnare som vågar hysa en avvikande åsikt idessa frågor och som fortfarande hävdar att Biblen har något att säga här. Det är ganska typiskt för dessa företrädare att hota med att förkunnare inte skall få ha kvar sina positioner om de inte böjer sig.

Bara på kort tid har jag träffat flera präster som ”köpts ut” när de inte böjt sig i dessa frågor. Likriktningen och den politiska agendan framstår, trots vad Andersson försöker säga, som obehagligt glasklar. Här ges inte utrymme för att ha bibliska baserade ståndpunkter och präster med bibliska åsikter har knappast någon framtid inom detta maskineri som verkar mala på och med benhård konsekvens stöta bort oliktänkande, speciellt om de råkar tro på Bibeln. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s