Oeganda, een voedingsbodem voor terroristen

14 Apr

In 1998 werden de Amerikaanse ambassades in het oosten van Afrika (Kenia en Tanzania)  het doelwit van zelfmoordaanslagen. Veel onschuldige mensen zijn bij deze aanslagen omgekomen en er zijn ook veel gewonden gevallen.

Twaalf jaar later, in 2010, werden enkele honderden Oegandese onschuldige voetbalfans tijdens het kijken naar de FIFA World Cup finale vermoord bij een terroristische aanslag. Deze aanslag vond op 2 verschillende locaties tegelijkertijd plaats. Sindsdien is deze vorm van terrorisme ook doorgedrongen bij de Oegandezen. De andere, de voor hen veel meer bekende interpretatie van terrorisme, heeft betrekking op het regime dat aan de macht is.

Peterson Ssendi

Er bestaan talloze definities van het woord “terrorisme”. Hier wil ik mij beperken tot de definitie waarin terrorisme staat beschreven als het gebruik van geweld tegen onschuldige burgers voor politiek gewin. Je kunt dit ook staatsterrorisme noemen.

Naar mijn mening zijn het de regeringen die, door democratische rechten te ontzeggen aan hun burgers, geweld uitlokken.

Museveni, de Oegandese voormalige terrorist en de huidige president, besloot in 1982 om de wapens op te nemen. Hij maakte hierbij gebruik van kinderen “kadogo kindsoldaten” in rebelse activiteiten om zogenaamd de democratie in Oeganda te herstellen. Hij heeft hierbij de toenmalige legitieme regering uit de macht ontzet.Museveni en kadogo solidaten – youtube

Nadat hij in 1986 aan de macht kwam, is er weinig terecht gekomen van zijn democratische plan. Hijzelf is nu de wetgevende macht. De politie, het leger en de rechterlijke macht zijn als het ware zijn eigendom.

De oppositie in Uganda wordt sterk aan banden gelegd. Op elke manifestatie zijn er telkens weer gewelddadige arrestaties van leden van deze oppositie door de ‘koninklijke’ politie macht, vaak aangemoedigd door de presidentiële aangewezen verkiezingsambtenaren.

De Oegandese politie staat nu vooral bekend voor het doden van mensen die een bedreiging vormen voor de huidige dictatuur. Dit heeft tot gevolg dat de meeste Oegandezen hun vertrouwen in hun politiekorps compleet hebben verloren.

Oegandese politie schiet op de burgers – youtube video

Sommige moedige Oegandezen hebben het aangedurfd om zich te verdedigen tegen de werkwijze van deze brutale politie. Een houding waarmee ze duidelijk willen maken dat ze tegen het huidige (terroristische) regime zijn.

“ Verschillende organisaties zoals de Wereld Bank Groep, het IMF en de Verenigde Naties moeten stoppen met het financieren van verschillende projecten van die dictator Gen. Museveni ” zei Erick Kashambuzi en Milton Allimadi in een brede declaratie namens de groep van de Oegandezen in Amerika die staan tegenover de brutaliteit van het regime in Oeganda. Deze auteurs zeiden ook dat men moet weigeren het  regime allerlei soorten leningen te geven. Deze verklaring wijst ook op het artikel “museveni spends big on campagne trail” die het bekende tijdschrift Newsweek  heeft gepubliceerd. Daarin werden de budgetten van de Oegandese afgelopen verkiezingen van de dictator Museveni en zijn verkiezingstegenstanders ook getoond. Volgens Newsweek kostte de verkiezingscampagne van Musveni 7.8 miljoen Amerikaanse dollar. Dit is veel te veel in vergelijking met de 282,000 en  de 375,000 Amerikaanse dollars van zijn twee directe tegenstanders.

Ook demonstreerde in maart in Den Haag een groep Oegandezen tegen onder andere de verkiezingsfraudes en corruptie door het regime in Oeganda. “We tolereren het dictatorschap van Museven niet. Dus roepen we de wereld op om ons te steunen om deze dictator ten val te kunnen brengen”. Joel Luliko Wakayima, bestuurder van UDG een groep Oegandese ballingen in Nederland.

Wakayima

Joel Luliko Wakayima, UGD – Nederland. Foto: facebook

De demonstraties van Oegandezen die vanuit het buitenland tegen de dictatuur van Museveni strijden, worden vaak niet gehoord. Europa heeft blijkbaar haar handen vol aan allerlei andere problemen en wil niet nog een probleem, namelijk het terroristische regime van Oeganda, erbij hebben.

Het bestrijden van Afrikaanse dictaturen, en de Oegandese dictator in het bijzonder, zou meer aandacht moeten krijgen. Alle landgenoten in deze dictaturen groeien op met een terroristisch voorbeeld. We moeten duidelijk maken dat dit beslist geen toekomst biedt, en dat terroristisch gedrag niet wordt getolereerd. Nog steeds worden de tegenstanders van de huidige President, Museveni, gearresteerd. Corruptie wordt door de overheid bijna officieel geaccepteerd. Ook gebruikt de politie brutaliteit en intimidatie als een manier om de tegenstanders te onderdrukken.

Advertisements

One Response to “Oeganda, een voedingsbodem voor terroristen”

  1. Joel Wakayima April 14, 2016 at 4:28 pm #

    Een prettig stuk, van Meneer Sendi. hartelijk dank u wel. Ik denk dat als de wereld gemeenschap doet niets over het situatie in Oeganda dan een oorlog wordt zeker. En dat is gevaarlijk!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: