Stiphout is niet conservatief

4 May

Al achtenviertig jaar is Stiphout geen zelfstandige gemeente meer. Het grootste deel is bij Helmond gevoegd en het kleinste deel bij Aarle-Rixtel. Ondanks die verandering vormen de Stiphoutsenaren  een hechte gemeenschap en verschillen zij qua eigenschap en mentaliteit veel van de Helmonders. Bovendien is Stiphout niet alleen een wijk van de vermogende mensen; Er wonen ook minder vermogende mensen, maar iedereen wordt gewaardeerd. Ik vraag mij af hoe het komt dat de Stiphoutenaren zo’n hechte gemeenschap vormen. Naar mijn idee hebben de Stiphoutsenaren veel mee gemaakt en dat is de aanleiding voor het Schrijven van deze blog artikel.

Vorige jaar, 2015, had Merkel van Gerwen, de redacteur van het tijdschrift, de Lindenburg, een interview met drie Stiphoutenaren. Alle drie de gesprek partners spraken over hun ervaringen uit de tweede wereldoorlog. Gelukkig kreeg ik dat nummer onder ogen. Na het lezen hiervan merkte ik op dat Stiphout sinds de bevrijding ten goede veranderd is.

Het is 1944

In september 1944 vond de operatie Market Garden plaats door de geallieerden, die snel vanuit België kwamen. Het doel was om vanuit Arnhem de bruggen over de maas en Waal in handen te krijgen.  De Stiphoutenaren, die door Marcel van Gerwen geïnterviewd werden, hebben zelf parachutisten zien dalen. Een van hen, Theo Vogels, herinnerde zich, Dat de parachutisten bij de oude toren in Son naar beneden kwamen.

Daardoor kwam Stiphout terecht in de frontlinie van de oorlog en vluchtten heel veel mensen weg. Sommige mensen werden geëvacueerd. Anderen konden wegens vele omstandigheden  niet vluchten.  “Theo en Ria zaten op het Geeneind, bij van den Elsen op de hooizolder en (anderen) bij van de Schijndel” een citaat uit het artikel, maar heel veel andere inwoners werden toen uitgewezen.

De Duitsers planden vanuit Venlo een tegen aanval. Daardoor trokken er Duitse tanks dwars door Helmond en Stiphout. Stiphout was volgens de verhalen een oorlogsgebied; er werden veel granaten afgevuurd. Er stonden ook gecamoufleerde Duitse tanks bij woningen.

Dankzij de Engelse bevrijders werden de Duitsers teruggeslagen en op 19 en 20 september 1944 was Stiphout bevrijd.

De mensen in Stiphout hebben na de bevrijding feest gevierd. De straten werden met fraaie bogen versierd en er werden optochten gehouden. Na de bevrijding pakten de Stiphoutenaren de draad weer op. En volgens de Lindenberg, werd Stiphout  van een arme wijk een gegoede wijk. Het gemeenschapsgevoel van de inwoners en het respect voor elkaar heeft van Stiphout een welvarend dorp gemaakt waar het goed toeven is.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s