Brouwhuis strijdt voor groene, gezonde en veilige wijk

19 Oct

Jarenlang zijn de Brouwhuizenaren met hun wijkraad bezig geweest om tot een groenere en gezondere buurt te komen. Door samenwerking onder leiding van wijkraadvoorzitter Ben Vogel is het dorp Brouwhuis nu veiliger en ook groener geworden. Ze kregen het beheer over een verdwijnend groengebied ten zuiden van de wijk, wat nu Landschapspark Kloostereind heet. Ben Vogel vertelt hoe het landschapspark tot stand is gekomen. Hij vertelt in dit interview ook over de rol van de wijkraad van Brouwhuis.

Peterson Ssendi

kloostereindpark

‘Brouwhuis was vroeger een boeren dorp. In het jaar 1968 kwam het bij de gemeente Helmond en later werd het groeistadwijk. De stadsplanning werd door specialisten uitgewerkt. In dit plan was een vrije zone opgenomen die ten zuidwesten tussen het bedrijventerrein en de woonwijk van de wijk Brouwhuis  lag.’
De wijkraadvoorzitter herinnert zich ook dat verschillende project ontwikkelaars geprobeerd hebben deze plek te ontwikkelen tot een villawijk met jachthaven. Daarnaast waren de Brouwhuizenaren bang dat de groenzone van de kaart geveegd zou worden.

‘We formeerden toen een werkgroep die een uitstekend actieplan op papier heeft gezet’, memoreert de voorzitter. Hij laat het wijkblad De Corridor dit actieplan “op weg naar landschapspark” zien. In dit plan staat onder andere: het creëren van leuke picknickplaatsen met wandelroutes en het bouwen van steigers voor mindervaliden bij de overstortvijver langs de Rochadeweg. Het plan spreekt tevens van het aanleggen van kruidenrijke graslanden, met inheemse, vrij grazende schapen, waar insecten en vogels vrij spel hebben. De voorzitter zegt ook dat het invullen van het geledingszone als Landschapspark Kloostereind heel veel te maken had met het stimuleren van biodiversiteit. Daarom vroeg de wijkraad subsidie aan bij de provincie. ‘We hebben in 2014 actie ondernomen om bij de provincie subsidie te krijgen voor dit project. In totaal hebben we 14.000 euro ontvangen.’  Volgens de voorzitter geeft de provincie meestal subsidie aan projecten die biodiversiteit stimuleren.

Ben Vogel vertelt wat de de achterliggende reden is voor de naam van landschapspark Kloostereind. ‘Op  oude kaarten staat de naam Kloostereind binnen de huidige geledingszone’  Het landschapspark Kloostereind is daar dus naar vernoemd, volgens de voorzitter.

Vervelend was dat een deel van de grond van de geledingszone door de gemeente gebruikt werd voor maisteelt.

‘We mochten ook dat gebied gebruiken om biodiversiteit te stimuleren maar we moesten daarvoor de inkomstenderving van de maisteelt betalen aan de gemeente’ Ben Vogel voegt hieraan toe dat dit ook goed verliep.

Hij spreekt me trots over de verbeteringen in de wijk Brouwhuis.

De inwoners zijn, volgens de voorzitter, heel blij met de initiatieven van de belangvereniging wijkraad Brouwhuis. Ook werken de burgers samen om de omgeving groen en aantrekkelijke te houden. De kwestie van gemeentelijke subsidiëring van deze ontwikkelingen blijft natuurlijk bovenaan de lijst staan.

Het werkbezoek van de wethouders aan het landschapspark Kloostereind in augustus was voor Ben Vogel een goede gelegenheid om de vooruitgang van de stichting te presenteren. Hij hoopt dat de wethouders inzien dat de   in oprichting alles in het werk stelt om een mooi landschapspark in Brouwhuis te realiseren.

‘De gemeente zal  de stichting wel financieel moeten ondersteunen. Ik hoop dat de gemeente dat zal gaan doen’

 

Laatste corridor

 

Advertisements

One Response to “Brouwhuis strijdt voor groene, gezonde en veilige wijk”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Brouwhuis strijdt voor groene, gezonde en veilige wijk | Peterson Ssendi - October 19, 2016

    […] Source: Brouwhuis strijdt voor groene, gezonde en veilige wijk […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: