Milieuonderwijs start op Helmondse scholen, dus ook in Brouwhuis

12 Dec

convenant

De gemeente Helmond heeft medio november met een aantal basisscholen uit Helmond een convenant getekend. Met dit convenant geven de scholen aan het hele jaar door de schoolomgeving zo schoon mogelijk te houden. Dit in het kader van het nieuwe project KLIEN IT, dat de gemeente samen met duurzaamheidscentrum Groen4Life organiseert. Er zijn in totaal negen basisscholen die deelnemen – drie daarvan uit Brouwhuis. Wethouder Erik de Vries heeft namens de gemeente het convenant ondertekend en officieel het startschot gegeven voor het onderwijsproject.

Nieuw project zwerfafval
Jaarlijks organiseren de basisscholen in Nederland een schoonmaakactiviteit. Deze wordt uitgevoerd door leerlingen van groep 8 en ze verzamelen gewoonlijk het zwerfaval op school en in de buurt. De leerlingen worden hierbij door hun docenten begeleid. Dit vonden de gemeente Helmond en Groen4Life minder effectief en daarom kwam ze met een ander, creatiever plan.

“Na bestudering van het feit dat er op basisscholen onvoldoende aandacht is voor de afvalproblematiek, stelde ik het volgende idee voor aan de gemeente: namelijk om onder andere lesmodules over zwerfafval te ontwikkelen voor basisscholen”, zegt Petra Hovestadt tijdens de aftrap van KLIEN IT, dat bij SUEZ Recycling Services in Brouwhuis werd geïnitieerd. Petra is eigenaar van Groen4life. Petra vertelt ook dat haar projectontwikkelingsteam bestaat uit kunstenaars, docenten en duurzaamheidsbedrijven zoals Suez Recycling Services. Alle partners komen uit Helmond. “De kunstenaars ondersteunen bijvoorbeeld met het ontwerpen van designs voor op prullenbakken en de docenten met het ontwikkelen van de lesmodules, voor elke school op maat”.

“De basisschoolleerlingen bewust maken van de afvalproblematiek op school en ook thuis is de reden waarom de gemeente dit project faciliteert”, bevestigt wethouder Erik de Vries.

Drie van de acht deelnemende Helmondse basisscholen komen uit Brouwhuis, namelijk: De Stroom, Montessorischool en De Vlier. De andere deelnemers zijn St. Trudo, De Rakt, KC. Mozaïek, De Goede Herder, Silvester-Bernadette en De Straap. Petra hoopt dat dit idee in de hele stad en later zelfs in heel Nederland  wordt geadopteerd.

Integratie in het lesprogramma

Dit project zou als blijvend onderdeel geïntegreerd moeten worden in het basisonderwijs. De leerlingen krijgen dan het hele jaar door les over zwerfafval en duurzaamheid. “Dit is een pilotproject en het originele idee komt uit Helmond’’, schrijft Majelle Janssen, educatie- en communicatiemedewerker bij Groen4Life, in haar persbericht over het kick-off evenement van KLIEN IT. “De lesmodules”, legt ze uit, “gaan over duurzaamheid en passen goed in het lesprogramma van de deelnemende scholen”. Volgens haar is het bijzondere van dit project dat alle modules op maat zijn ontwikkeld voor elke school, waardoor ze makkelijk binnen het reguliere onderwijsprogramma uit te voeren zijn.

“Naast het schoonhouden van de school en de buurt gaan de leerlingen aan de slag met hun duurzame creativiteit door het maken van kunstwerken uit afval. Ook brengen zijn verslag uit van alle activiteiten op een website of social media. De gemeente en Groen4Life gaan hierop toezien, bieden waar nodig ondersteuning en ideeën. Leerlingen kunnen een prijs winnen voor de mooiste ontwerpen én voor de beste website”, besluit Petra Hovestadt van Groen4life.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s